Doe je zaken met het buitenland? Let dan op de BTW!

Doe je zaken met het buitenland? Let dan op de BTW!

Op het moment dat je met het buitenland zaken doet gelden er andere regels omtrent de btw. Ook zijn er verschillen bij zaken binnen-en buiten de EU.

Wij helpen je graag met je aangifte zodat je zeker weet dat je op de juiste manier je btw verrekent. Heb je hier interesse in bel ons dan voor het inplannen van een vrijblijvende afspraak: 0251-760096.

We leggen hieronder vast de belangrijkste aandachtspunten uit (bron Noab)

Import goederen naar Nederland vanuit een land buiten de EU

Importeer je geregeld goederen uit een land buiten de EU dan is het handig om een artikel 23-vergunning te hebben. Wij helpen je graag met het aanvragen van deze vergunning. Met deze 23-vergunning kan je via de reguliere btw-aangifte je btw verrekenen. Importeer je sporadisch dan betaal je in de meeste gevallen bij de Nederlandse Douane je btw.

Import diensten naar Nederland vanuit een land buiten de EU

Controleer dan of je leverancier of jij de btw dient te betalen. Check goed welke optie bij jou van toepassing is. Twijfel je hierover? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.

 

Importeer je goederen uit een niet EU-land naar en een ander EU-land (niet Nederland)? Bijvoorbeeld: Je koopt goederen in Tunesië en laat deze lossen in Antwerpen. Je voert hierbij de goederen in België in en betaalt hier Belgische btw over. Je doet in België bij de Douane aangifte tot invoer waarbij je de invoerdocumenten krijgt. De betaalde btw vraag je dan terug via de Nederlandse Belastingdienst.

Heb je recht op vooraftrek van btw? Dan mag je de betaalde btw over je import aftrekken als voorbelasting.

Tip: Maak in je administratie een duidelijk onderscheid tussen import uit een land buiten de EU en import uit een land binnen de EU. Het meest eenvoudige is om hiervoor aparte grootboekrekeningen aan te maken in de boekhouding.

 

Import goederen  of diensten naar Nederland vanuit een land binnen de EU

Bij de import binnen de EU – de zogenaamde intracommunautaire verwerving – brengt de leverancier je 0% btw in rekening. Je moet hierover nog wel de Nederlandse btw rekenen. Dit dien je zelf te berekenen en op te geven in je aangifte.

Wanneer je buitenlandse leverancier wel btw in rekening brengt op de factuur, dan kun je deze btw in de meeste gevallen terugvragen via de website van de Belastingdienst. Check hiervoor op de website van de belastingdienst ‘Hulpmiddel Intracommunautaire verwerving’.

 

Export goederen van Nederland naar een land buiten de EU

Ga je goederen exporteren buiten de EU? Dan reken je 0% btw, ongeacht of je afnemer een ondernemer of een particulier is. Bewaar een kopie van de vrachtbrief of het invoerbewijs in het land van bestemming want je moet kunnen aantonen dat je goederen ook echt buiten de EU zijn.

Export goederen vanuit Nederland naar een land binnen de EU

Bij de export van goederen binnen de EU gebruik je ook het 0% btw-tarief. Je afnemer betaalt de lokale btw. Controleer wel of je klant een geldig btw-nummer heeft en zorg dat je kunt aantonen dat je goederen ook echt zijn vervoerd naar het land van bestemming.

 

Diensten binnen de EU

Verleen je diensten aan een klant binnen de EU? Dan wordt in principe de btw verlegd naar deze zakelijke klant en vermeld je ‘btw verlegd’ op de factuur. Toch moet je ook je aangifte btw doen. Check via de belastingdienst/diensten in welk land dat moet gebeuren en of je eventueel een Opgaaf Intracommunautaire Prestaties (Opgaaf ICP) dient te doen. Dit is afhankelijk van het land waarin je klant gevestigd is en hoe de regelgeving daar is geregeld.

Om btw te kunnen verleggen is het belangrijk om zeker te weten dat je klant een zakelijke klant is. Wanneer achteraf blijkt dat het toch om een particulier ging riskeer je boetes en naheffingen. Je kunt eenvoudig controleren of het btw-nummer van je klant klopt op de website van de Europese Commissie.

 

Brexit? en nu?

Leveringen van en naar de UK zal na de (definitieve ?) Brexit a.s. 31 Januari consequenties hebben voor de Nederlandse ondernemer. Voor zowel de factuur als ook voor het invullen van de BTW aangifte. Is dit voor jouw onderneming aan de orde? Neem dan contact met ons op. Wij zorgen er graag voor dat alles goed administratief geregeld is.