Inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting, hoe zit dat ook alweer? Jacobs Advies-en Administratiekantoor geeft u graag advies aangaande uw inkomstenbelasting.

Over uw inkomsten moet u belasting betalen. Het bedrag dat u moet betalen aan inkomstenbelasting hangt af van de hoogte van uw inkomen en vermogen.

Werkt u in loondienst dan betaald u belasting over uw salaris. Bent u ondernemer dan betaald u belasting over de gemaakte winst. Niet alle ondernemers zijn ondernemer voor de inkomstenbelasting. Via de ondernemerscheck van de belastingdienst kunt u uitzoeken of uw inkomsten vallen onder ‘winst uit onderneming’. Is uw bedrijf een rechtspersoon, zoals een bv of nv? Dan doet uw bedrijf aangifte vennootschapsbelasting en betaald u als DGA belasting via uw loon en eventueel aangifte inkomstenbelasting.

Voldoet u aan de volgende punten dan moet u hoogstwaarschijnlijk inkomstenbelasting betalen:

 • Maakt u wel voldoende winst als ondernemer?
 • Bent u echt zelfstandig? Dus is er geen gezagsverhouding met uw opdrachtgever?
 • Zit er continuïteit in uw bedrijf? En doet u aan promotie voor het bedrijf?
 • Besteed u voldoende tijd aan uw onderneming?
 • Beschikt u over kapitaal ofwel investeert u in bedrijfsmiddelen voor uw onderneming?
 • Heeft u wel meerdere opdrachtgevers?
 • Loopt u ondernemersrisico?
 • Bent u aansprakelijk voor de schulden van uw onderneming?

Kortom, heeft u een eenmanszaak, maatschap of vof en voldoet u aan bovenstaande punten? Dan bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting. U kunt gebruik maken van diverse fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek, MKB-vrijstelling en een (eventuele) reservering voor de Fiscale Oudedagsreserve (FOR).

Wij helpen u graag met uw aangifte inkomstenbelasting.

Op zich lijkt het een eenvoudig rekensommetje; Tel alle omzet bij elkaar op en trek daar de bedrijfskosten vanaf. Trek van het bedrag wat overblijft de aftrekposten af. Het bedrag wat dan nog over blijft is het bedrag waarover u inkomstenbelasting betaalt. Toch komt er wel wat meer bij kijken. Bijvoorbeeld welke kosten zijn allemaal bedrijfskosten? En welke aftrekposten zijn voor u precies van toepassing?

Wij hebben deze kennis en zorgen er voor dat u als ondernemer precies betaald wat nodig is en geen cent meer.

 

Bent u geen ondernemer voor de inkomstenbelasting? Omdat u onvoldoende winst maakt? Of omdat het gaat om loon uit bijverdiensten? Bijvoorbeeld muziekanten/artiesten, gastouders, jongeren met een krantenwijk. In dit geval mag u wel alle zakelijke kosten aftrekken maar geen gebruik maken van fiscale aftrekposten.

 

Wilt u zeker weten dat u geen fiscale voordelen laat liggen en zeker weten dat uw aangifte inkomstenbelasting goed is ingevuld? Neem dan contact met ons op om te bespreken wat wij voor u kunnen betekenen.

Een korte vraag? Stel hem hier!

  Boekhouder Ron Jacobs Heemskerk

  Onze service is transparant en deskundig

  Blijf op de hoogte van hoe wij jou verder kunnen helpen.