Omzetbelasting

Jacobs Advies-en Administratiekantoor ontzorgt mkb ondernemers met de aangifte omzetbelasting

De meeste ondernemers hebben een aangifteplicht voor omzetbelasting oftewel btw.

Er moet BTW worden aangegeven waarbij af te dragen BTW over omzet en te verrekenen BTW over kosten moet worden aangegeven en per saldo moet worden voldaan of kan worden teruggevraagd.

Deze verrekening moet over het algemeen elke maand, elk kwartaal of eens per jaar gebeuren. Er zijn uitzonderingen. Niet elke ondernemer hoeft btw te verrekenen en er zijn ook bepaalde zaken waarop geen omzetbelasting verschuldigd is.

Bent u ondernemer en wilt u zeker weten dat u op de juiste manier omgaat met de omzetbelasting?

Geef u dan op voor een gratis kennismakingsgesprek. Dit kan door ons te bellen op 0251-760096 of te mailen naar info@jacobskantoor.nl.

Wij verzorgen graag uw aangifte omzetbelasting voor u. Daarnaast ontzorgen wij u ook graag met overzichtelijke managementcijfers, met het (online) inboeken van uw administratie en allerlei andere administratieve diensten. Welke diensten voor u interessant zijn bepalen we graag samen met u, want ons motto is ‘ken uw klant’.

Spreken wij u binnenkort? U kunt hieronder verder lezen over wat omzetbelasting precies is en welke algemene regels er gelden.

In 2020 gaat een en ander veranderen op het gebied van de Kleine Ondernemers Regeling (KOR). Is je omzet kleiner dan € 20.000? Dan is dit artikel interessant voor jou!

Jacobs Advies- en Administratiekantoor

De Trompet 1757
1967 DB Heemskerk
0251-760096
info@jacobskantoor.nl

Een korte vraag? Stel hem hier!

    BTW aangifte, wat is dat eigenlijk?

    BTW staat voor belasting toegevoegde waarde. Producten of diensten die u verkoopt worden belast met omzetbelasting en ook producten of diensten die u aankoopt zijn verhoogt met omzetbelasting. Dus eigenlijk moet u belasting betalen over uw omzet en ontvangt u belasting terug over uw inkopen. Het verschil tussen de omzet en de inkopen is de toegevoegde waarde – en dat is waarover je uiteindelijk de belasting betaald. Belasting over toegevoegde waarde (btw) is dus eigenlijk een betere term dan omzetbelasting – maar beide termen worden gebruikt.

    De meeste ondernemers zijn btw ondernemers.

    Over het algemeen zijn dit ondernemers die zelfstandig een bedrijf hebben of zelfstandig een beroep uitoefenen. Dit kan gaan om een eenmanszaak maar ook of een bv, stichting of vof. Soms is het zelfs zo dat je voor de inkomstenbelasting niet als ondernemer wordt gezien, maar dat voor de btw wel bent. (U kunt checken bij de belastingdienst hoe dat voor u is). Alle ‘btw-ondernemers’ zijn wettelijk verplicht om een administratie bij te houden.

    Elke periode bent u verplicht om aangifte omzetbelasting te doen via de website van de belastingdienst.

    Bij de meeste ondernemers is de periode een kwartaal. Bij ondernemers die meer dan 15.000 euro btw per kwartaal moeten afdragen wordt de aangifte per maand gedaan. En voor ondernemers met een lage omzet mag de verrekening eens per jaar worden gedaan.

    Wist u dat… de factuurdatum bepalend is voor de periode waarin de btw betaald moet worden en niet de betalingsdatum van de klant?

    Ook als u in een periode geen omzet heeft gehad moet het aangifteformulier wel worden ingediend – maar dan met omzet 0.

    Het is heel belangrijk om op tijd btw aangifte te doen.

    Dit gebeurd altijd voor het eind van de maand na het afgesloten tijdvak. Ook de betaling moet op tijd binnen zijn bij de belastingdienst, anders loop je het risico op een naheffing en dat is zonde van het geld toch? Over het algemeen krijgt een ondernemer 1x een waarschuwing maar ons advies is om dit beter te voorkomen. Wacht dus niet tot de allerlaatste dag want als de bank die dag een storing heeft dan is de betaling te laat bij de belastingdienst binnen.

    Uitzonderingen omzetbelasting aangifte

    Er zijn bepaalde uitzonderingen voor de omzetbelasting. Kleine ondernemers – dat wil zeggen ondernemers met een hele lage omzet, kunnen bijvoorbeeld te maken krijgen met de kleineondernemersregeling. In dat geval hoeft u geen btw af te dragen.

    Ook kan je vrijstelling van btw krijgen als je in bepaalde beroepsgroepen zit, bijvoorbeeld een journalist of iemand in de zorg.

    Vrijstelling geldt ook voor producten waarover de btw al in een ander land is betaald. Deze worden met 0% belast.

    Jacobs Advies- en Administratiekantoor weet precies hoe alle regeltjes werken. Wij ontzorgen u graag. Wilt u weten hoe wij u kunnen ontzorgen met uw aangifte omzetbelasting? Neem contact met ons op dan informeren wij u over de mogelijkheden.

    Als ondernemer heeft u een btw-nummer nodig

    Dit btw-nummer ontvangt u van de belastingdienst zodra u zich inschrijft als ondernemer bij de kamer van koophandel. Het is belangrijk dat u dit nummer op alle facturen vermeld. Ook moet een factuur duidelijk laten zien wat het bedrag exclusief btw is, welk btw percentage (meestal 21% soms 9%) wordt berekend en wat het bedrag inclusief btw is.

    De berekening van de btw is eenvoudig met een simpele rekensom te maken: vermenigvuldig het verkoopbedrag van het product of dienst met het percentage btw dat u hoort te berekenen, 9 of 21 procent dus. Tel dit bedrag op bij de oorspronkelijke prijs van uw dienst of product. De uitkomst is de prijs inclusief btw.

    U ontvangt bericht van de belastingdienst dat u btw moet afdragen na de inschrijving bij de kamer van koophandel. Het is echter uw eigen verantwoordelijkheid om dit ook echt te doen. Als u ervoor kiest om uw aangifte uit te besteden dan zorgen wij ervoor dat dit altijd op de juiste manier én op tijd gebeurt.

    Een fout gemaakt in de btw aangifte?

    Geen paniek! Als er een vergissing is gemaakt in de btw aangifte voor een bedrag onder de 1000 euro, dan kan dit bedrag worden verrekend in de volgende periode. Is het bedrag hoger dan 1000 euro dan kan een formulier ‘ suppletie omzetbelasting’ via de website van de belastingdienst worden ingevuld. Hierna wordt het teveel betaalde bedrag (indien accoord bevonden) teruggestort.

    Over welke producten en diensten kan ik btw terugvragen?

    Heeft u bepaalde producten of diensten afgenomen voor zakelijk gebruik? Bijvoorbeeld telefoon/computer/cursus of opleiding? Dan mag u de voorgeschoten btw van deze producten en diensten verrekenen. Dit doet u door dit bedrag in te vullen als voorbelasting bij de btw aangifte.

    Wist u dat… u voor de kosten van een zakelijk etentje of lunch geen btw mag aftrekken?

    Deze kosten kunt u wel aftrekken in de boekhouding voor de winstberekening en uiteindelijk voor de inkomstenbelasting bij eenmanszaak of vennootschapsbelasting bij BV. Dit geldt ongeveer voor alle ondernemers die winst maken. Ook voor de inkomstenbelasting zijn er uitzonderingen – wij informeren u hier graag over tijdens een persoonlijk kennismakingsgesprek.

    Onze service is transparant en deskundig

    Blijf op de hoogte