5 goede redenen om in 2019 een elektrische auto aan te schaffen

fiscale voordelen met elektrische auto

5 goede redenen om in 2019 een elektrische auto aan te schaffen

In dit artikel geven wij u 5 goede redenen om nu nog snel in 2019 een elektrische auto aan te schaffen zodat u de volgende 4 fiscale voordelen heeft. Hiermee wordt het aanschaffen van een elektrische auto financieel een stuk aantrekkelijker.

Deze goede redenen zijn:

  1. De bijtelling gaat van 4% naar 8%.
  2. Volledig elektrische voertuigen zijn vrijgesteld van BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen).
  3. Volledig elektrische voertuigen zijn vrijgesteld van MRB (Motorrijtuigenbelasting).
  4. Tot 36% Milieu Investerings Aftrek (MIA) op investeringsbedrag in elektrische voertuig of een oplaadpunt.
  5. Bijdrage aan schoner milieu; een beter milieu begint bij jezelf…

 

Wij zullen deze 4 fiscale voordelen verder uitleggen:

 

De bijtelling zal per 1 januari 2020 verhoogd worden naar 8%Indien u de tenaamstelling nog in 2019 laat plaatsvinden kunt u nog 5 jaar van het lage bijtellingspercentage van 4% gebruik maken! 

Even een rekensommetje: Stel u koopt een elektrische auto met een aanschafwaarde van 50.000 euro. U krijgt bij aanschaf van deze auto in 2019 in 5 jaar tijd 10.000 euro bijtelling. Koopt u deze auto een paar maanden later dan krijgt u in deze 5 jaar maar liefst 20.000 euro bijtelling.

De fiscale bijtelling voor privégebruik zal in toekomst in stappen worden verhoogd naar 12% in 2021, 16% in 2022 en 17% in 2025.

De huidige vrijstelling BPM en MRB zal tot 1 januari 2025 gehandhaafd blijven.

En dan de MIA, de Milieu Investerings Aftrek voor de elektrische auto

Voor deze fiscale regeling dient u nu snel en tijdig te handelen! Want:

  • Allereerst dient er een e-Herkenning inlog door de ondernemer en/of zijn adviseur te worden aangevraagd.

Verschillende partijen/leveranciers bieden deze inlog faciliteit voor veilig zaken doen met de overheid aan.

  • Nadat deze inlog e-Herkenning is verstrekt kan via rvo.nl een verzoek voor de MIA worden aangevraagd.

De aanvraag voor MIA dient binnen 3 maanden (!) na tenaamstelling te worden aangevraagd; tevens mag niet meer dan 6.000 KM zijn gereden met de elektrische auto. Houdt hier goed rekening mee als u de aanvraag nog moet indienen.

Via de MIA kunnen bedrijven profiteren van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36 procent van het investeringsbedrag in elektrische voertuigen of een oplaadpunt.

Dat komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek!

Helaas geldt deze regeling niet voor particulieren. Ik heb onlangs nog een DGA moeten teleurstellen die vroeg wat nu voordeliger was: een elektrische auto op de zaak aanschaffen of prive……..

Staat uw nieuw aan te schaffen auto op de positieve lijst? 

Een elektrische auto komt voor maximaal een bepaald bedrag in aanmerking voor MIA. Auto’s die op de positieve lijst van de Rijksoverheid staan onder code G 3110 komen met de MIA voor maximaal € 50.000 in aanmerking. Auto’s die onder code D 3111 staan vermeld komen MIA voor maximaal € 35.000 in aanmerking.

Dit betekent ook dat het aanmeldingsbedrag per auto niet hoger kan zijn dan deze bedragen. Kosten voor het rijklaar maken van de elektrische auto tellen mee voor de MIA. Net als de accessoires die af-fabriek zijn. Echter accessoires die door de dealer worden geleverd of gemonteerd, zoals dakkoffers en winterbanden, kunt u niet meenemen. Dat geldt ook voor accessoires die niet aan de auto vastzitten zoals een fietsendrager.

Hoe zit het met de Vamil en de laadpaal?

De Vamil biedt u de mogelijkheid om 75% van de investeringskosten op een laadpunt (let op: niet op een elektrisch voertuig) af te schrijven. De laadpaal kan apart worden gemeld als het investeringsbedrag groter is dan € 2.500. De laadpaal kan ook worden meegenomen met de e-auto als het investeringsbedrag lager is dan € 2.500 en het maximaal te melden bedrag nog niet is bereikt.

LET OP: het is belangrijk om op tijd te zijn met het aanvragen van MIAVamil. In ieder geval binnen 3 maanden na aanschaf van het laadpunt.

Subsidies en regelingen door gemeenten

Een aantal gemeenten stimuleren het elektrisch rijden via verschillende subsidies en regelingen voor zowel elektrische voertuigen als oplaadpunten. Vergeet niet om bij uw gemeente te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Een beter milieu begint bij jezelf

Het milieu heeft afgelopen eeuwen veel te lijden gehad door toedoen van ons mensen. Zou het dan niet fijn zijn dat je aan het herstel van het milieu iets kunt bijdragen? Traditionele auto’s rijden op fossiele brandstoffen. Dit is op meerdere manieren vervuilend voor het milieu. Allereerst raken fossiele brandstoffen langzaam op, hierdoor worden de grondstoffen die wij uit de aarde halen uitgeput. Daarnaast zorgt de uitstoot van auto’s die op gas, diesel of benzine rijden nog eens voor extra vervuiling van het milieu. De luchtkwaliteit wordt hierdoor slechter wat nadelig is voor mensen, dieren en planten.

Een elektrische auto wordt niet aangedreven door een brandstofmotor en stoot dus ook geen schadelijke stoffen uit die het milieu kunnen aantasten.

Ook zijn er voor elektrisch rijden geen fossiele brandstoffen nodig.

Wij adviseren u graag over uw fiscale voordelen bij elektrisch rijden

Kortom, er zijn veel goede redenen om dit jaar nog een elektrische auto aan te schaffen. Wilt u zeker weten dat u alle fiscale voordelen en mogelijkheden voldoende benut? Neem dan contact met ons op. Wij kennen alle regels en helpen u graag om zoveel mogelijk fiscaal voordeel voor u te regelen.