Eerder stoppen met werken door flexibeler pensioen

pensioenadvies, eerder stoppen met werken, Jacobs Advies

Eerder stoppen met werken door flexibeler pensioen

Op 3 september is het wetsvoorstel ‘bedrag ineens, RVU en verlofsparen‘ ingediend, een uitvloeisel van het in 2019 gesloten pensioenakkoord.

Het wetsvoorstel bevat een aantal tegemoetkomingen waardoor werknemers straks flexibeler pensioen kunnen opnemen en eerder kunnen stoppen met werken.

Het wetsvoorstel biedt kansen voor u én uw personeel om flexibeler om te gaan met pensioen, vroegpensioen en om eerder te stoppen met werken. Biedt het wetsvoorstel voor uw bedrijf en uw personeel aantrekkelijke mogelijkheden om flexibel om te gaan met eerder stoppen met werken? Ik onderzoek dit graag met u.

In het wetsvoorstel zitten de volgende drie onderdelen:

  • Bedrag ineens: bij ingaan van het pensioen kan de gepensioneerde maximaal 10% van het pensioenvermogen ineens opnemen.
  • Tijdelijke versoepeling van de Regelingen Vervroegd Uittreden (RVU): een tijdelijke versoepeling van de RVU-strafheffing (52% belasting over de RVU ten laste van de werkgever). De strafheffing vervalt voor de periode 2021 t/m 2025. Werknemers krijgen hiermee de mogelijkheid om drie jaar voor de AOW-leeftijd te stoppen met werken waarbij de overbruggingsuitkering niet met de RVU-strafheffing wordt getroffen.
  • Verlofsparen: uitbreiding van de regeling voor verlofsparen van 50 naar 100 weken.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, kunt u met uw werknemers gebruik maken van regelingen om eerder te stoppen met werken, zonder dat dit tot de beruchte RVU-strafheffing van 52% hoeft te leiden. Dit kan onder andere kansen bieden en mogelijkheden verruimen bij reorganisaties.

Neem gerust contact op als u vragen heeft over uw pensioenregeling. Wij zijn er voor u.