Minister wil meer aandacht voor risico’s cryptomunten

Minister Hoekstra van Financiën heeft in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer zijn zorgen gedeeld over cryptomunten. Volgens de minister zijn er nog onvoldoende regels om de risico’s voor consumenten aan te pakken.

Half miljoen.

Uit recent onderzoek blijkt dat ongeveer een half miljoen Nederlandse huishoudens cryptomunten bezit. Maar investeringen in Bitcoins en andere cryptomunten zijn niet zonder risico. Zo valt de inleg in cryptovaluta in tegenstelling tot spaargeld niet onder een depositogarantiestelsel. Ook is er bij misstanden meestal geen centrale uitgever die hierop kan worden aangesproken.

Witwassen

Verder zijn er zorgen over het gebruik van cryptomunten voor criminele doeleinden, zoals fraude en witwassen. Daarom vindt Hoekstra het belangrijk dat er meer regelgeving komt omtrent cryptovaluta. Consumenten en investeerders moeten beter worden beschermd. De minister pleit voor een internationale aanpak, gezien het grensoverschrijdende karakter van de markt voor cryptovaluta.

Bewust

Hoekstra wil zich in Europees verband actief inzetten voor passende regelgeving omtrent cryptomunten. Ook wil hij consumenten en investeerders bewust maken van de risico’s van het investeren in cryptovaluta.

Bron: Ministerie van Financiën