Samen houden we de kwaliteit hoog

Samen houden we de kwaliteit hoog

Meer dan 25 jaar geleden kwam Irma Sinnige te werken bij een NOAB-kantoor. Sindsdien is ze altijd verbonden gebleven aan de vereniging, ook toen ze later zelf een kantoor oprichtte in IJmuiden. Onlangs trad ze toe tot het bestuur van de afdeling Randstad Noord West. Vooral het kwaliteitskeurmerk heeft Irma hoog in het vaandel staan. “We hebben een vrij beroep, maar dankzij NOAB kunnen we ons onderscheiden. Wij staan voor kwaliteit en we versterken elkaar. Dat vind ik écht een meerwaarde.”

Als fiscalist heeft Irma van haar hobby haar werk gemaakt. “Het klinkt raar, maar ik denk fiscaal,” vertelt Irma. “Dat is écht zo. Ik heb altijd met cijfers gewerkt. Op een gegeven moment ben ik aan de slag gegaan als vrijwilliger bij de belastingservice van vakbond FNV. Daar hielp ik leden met het invullen van hun belastingformulier. Dat was nog op het oude stelsel, volgens de Wet IB1964. Dat vond ik zó leuk, dat ik mij verder heb verdiept in de inkomstenbelasting. Ik ga uitdagingen niet uit de weg, dus ik heb me daar echt in vastgebeten. Ik wilde alles weten. En ik loop nog steeds warm van belastingen. Dat is mijn tweede natuur.”

Irma dook de studiebanken in en specialiseerde zich op de inkomstenbelasting, zowel voor particulieren als voor ondernemers. Totdat de inkomstenbelasting voor haar geen geheimen meer kende. Daarna verdiepte ze zich een tijdje in internationaal recht, tot ze een nieuwe uitdaging vond in het erfrecht. “Dat is een compleet andere tak van sport,” erkent Irma. “Maar ook eentje met veel uitdagingen. Daar houd ik van. Ik wil écht alles weten.” En dus beet Irma zich vast in het erfrecht en werd ze executeur. Inmiddels is ze aangesloten bij de branchevereniging NOVEX (Nederlandse Organisatie voor Executeurs) en helpt ze haar klanten ook bij het lezen van testamenten en het afwikkelen van nalatenschappen.

Vallen en opstaan

Toch is het Irma niet altijd voor de wind gegaan. Ze heeft ook flinke tegenslagen gekend. Zo raakte ze zakelijk alles kwijt toen ze in zee ging met een zakenpartner. Stapje voor stapje trok hij haar kantoor leeg. Irma raakte verwikkeld in juridische gevechten en haar kantoor werd failliet verklaard. Toch krabbelt ze op en begint ze opnieuw: ze richt administratie en fiscaal adviesbureau Aadoni (vrij vertaald: perfectie) op. Later komt daar ook Naseera financiële coaching en nalatenschappen bij.

Imra is gevallen, maar ook weer opgestaan. Ze heeft een streep gezet onder het verleden, maar stopt het ook niet weg. “Als ik achterom kijk, ben ik trots op waar ik nu sta. Het kleurt mij. Twee jaar geleden heb ik een prachtig kantoorpand kunnen kopen. En iedere keer als ik de sleutel in het slot steek, denk ik: wow, het is van mij. En ik heb een prachtig team van mensen. Daar ben ik énorm trots op. Ik moet er nog steeds veel voor doen, want ik werk hard: zo’n 60 uur per week. Maar ik weet waar ik vandaan kom en waar ik nu sta. De zeven magere jaren zijn voorbij; nu zijn de zeven vette jaren aan de beurt.”

Maatschappelijke rol

Ondanks de drukte maakt Imra graag tijd om haar kennis en ervaring te delen met anderen. Zo vindt ze het belangrijk om studenten op te leiden. Ze is praktijkopleider en gastdocent bij verschillende ROC’s. Daarnaast bekleedt ze bestuursfuncties bij diverse stichtingen en verenigingen, waaronder Voedselbank Velsen, en helpt ze particulieren die het niet breed hebben met Stichting Vasariah tegen een kleine bijdrage (naar rato van het inkomen) met het invullen van hun belastingaangifte. “Aangifte doen lijkt makkelijk, maar dat is het niet. Als je de vooraf ingevulde aangifte niet goed controleert en maar gewoon doorklikt, dan kun je goed nat gaan. Voor dat soort fouten wil ik mensen behoeden.”

Een goede accountant of boekhouder verdient zichzelf terug, daar is Imra van overtuigd. “Je kunt de klant ontzorgen, begeleiden bij het ondernemerschap en behoeden voor valkuilen. Een goede boekhouder staat voor kwaliteit. Daarom heeft het lidmaatschap van NOAB voor mij ook een duidelijke meerwaarde. Met het keurmerk kun je jezelf onderscheiden. Het laat zien dat je goed bent, dat je over actuele kennis beschikt en dat je je aan normen houdt.”

Wij zijn NOAB

Toen er een vacature vrijkwam in het bestuur van de regio Randstad Noord West, hoefde Imra dan ook niet lang na te denken. Als afdelingsbestuurder wil ze haar steentje bijdragen aan de vereniging. “Als leden zijn we misschien concurrenten, maar dat merk ik niet zo. We zijn eerder concullega’s. We sparren met elkaar, leren van elkaar en versterken elkaar. Samen houden we de kwaliteit hoog.”

 


Ga terug naar de homepagina.

Het bericht Samen houden we de kwaliteit hoog verscheen eerst op NOAB.