Werknemers houden dit jaar minder vakantiebijslag over

vakantiegeld, salarisadministratie voor mkb, Jacobs Advies-en Administratiekantoor Heemskerk

Werknemers houden dit jaar minder vakantiebijslag over

Hoewel de belastingen op loon in 2019 lager zijn dan in 2018, houden veel werknemers dit jaar netto toch minder vakantiebijslag over dan vorig jaar. Dat komt door een hoger belastingtarief op de vakantiebijslag voor inkomens vanaf € 34.000.

Een werknemer die een modaal salaris – dat is dit jaar € 36.000 – heeft, houdt in 2019 netto ongeveer € 3 minder vakantiebijslag over. Dat komt door de versnelde afbouw van de arbeidskorting over inkomsten vanaf € 34.060 per jaar. Organisaties die de vakantiebijslag uitbetalen, moeten daarbij de tabel voor bijzondere beloningen (tool) gebruiken. De vakantiebijslag optellen bij het tijdvakloon en de reguliere tabellen gebruiken, mag dus niet!

Hogere inkomens leveren in

Werknemers die meer verdienen, lopen ook meer vakantiebijslag mis, zo blijkt uit cijfers van HR- en salarisdienstverlener ADP:

  • Een werknemer die anderhalf keer modaal verdient (€ 54.000) houdt € 5 minder vakantiebijslag over.
  • Een werknemer die twee keer modaal verdient (€ 72.000), betaalt dit jaar € 117 meer belasting over zijn vakantiebijslag.
  • Een werknemer die 2,5 keer modaal verdient (€ 90.000), levert netto € 147 in.

Minimumloners profiteren maximaal

Hoewel de arbeidskorting voor inkomens vanaf € 34.060 dus steil afgebouwd wordt, is het maximale bedrag aan arbeidskorting dit jaar ook hoger. Werknemers die het wettelijk minimumloon (tool) verdienen, profiteren daar optimaal van. Zij houden dit jaar € 35 meer vakantiebijslag over dan in 2018.

Ook veelverdieners profiteren: voor werknemers met een tijdvakloon boven de € 98.000 is al met de volledige afbouw rekening gehouden. Uw organisatie houdt op hun loon daardoor € 304 minder aan loonbelasting/premie volksverzekeringen in dan in 2018.

Wilt u meer informatie over vakantietoeslag? Of over hoe wij uw salarisadministratie voor u kunnen verzorgen? Neem dan gerust contact met ons op.