Oude auto? Zet hem op de zaak!

Youngtimer financieel aantrekkelijk fiscaal voordeling

Oude auto? Zet hem op de zaak!

Vaak is een youngtimer auto een financieel voordelige én fiscaal aantrekkelijke keuze voor ondernemers.

Een youngtimer is een auto die tussen de 15 en 25 jaar oud is. Waar je deze auto gekocht hebt maakt niet uit want bij het importeren naar Nederland wordt de datum van de tenaamstelling aangehouden vanuit het land waar je hem inkoopt.

Ondernemers kiezen meestal voor een kwalitatief goede en luxe youngtimer. Deze is na 15 jaar nog betrouwbaar en representatief, maar heeft wel een lagere dagwaarde. En juist deze lage dagwaarde maakt het financieel voordelig. Want, als je je zakelijke auto ook privé rijdt, dan betaal je een bijtelling van 4-22 % van de cataloguswaarde bij je inkomen. Bij een youngtimer betaal je echter niet over de cataloguswaarde maar over de dagwaarde (ook wel de Waarde in het Economisch Verkeer genoemd). Het percentage is wel hoger, namelijk 35% voor een benzine of diesel auto en 17% voor een volledig elektrische auto. Dat klinkt veel maar het levert je al snel een paar honderd euro per maand op.

Hierbij een rekenvoorbeeld gemaakt door de Noab:

Nieuwe auto

Stel, je koopt een fijne BMW 5-serie. Nieuwwaarde: € 65.000,-. Je bijtelling bedraagt dan € 65.000,- x 22% = € 14.300,-. Als we uitgaan van het hoogste belastingtarief in 2019, betaal je daar 51,75% belasting over: € 14.300,- x 51,75% = € 7.400,- per jaar = € 617,- per maand.

vs. youngtimer auto

Wanneer je kiest voor een bijna-net-zo-fijne BMW 5-serie uit 2004, betaal je voor de aanschaf circa € 15.000,-. Je bijtelling bedraagt dan € 15.000,- x 35% = € 5.250,- x 51,75% = € 2.717,- =€ 226,- per maand. Dat scheelt dus 391 euro per maand!

 

Elk voordeel heeft zijn nadeel, zo ook bij youngtimers. Deze nadelen zijn bijvoorbeeld

 

Oudere auto’s zijn slechter voor het milieu

In veel grote steden, zoals Rotterdam en Utrecht, worden youngtimers met een dieselmotor niet meer toegelaten in verband met de hogere uitstoot van schadelijke stoffen. Dit wordt aangegeven met mileuzones.

Onderhoudskosten kunnen wat hoger uitvallen bij youngtimers

De kans is groter dat je bij een youngtimer tegen extra onderhoudskosten aanloopt. Reserveer daarom extra geld voor onvoorziene onderhoudskosten. Deze kosten mag je wel weer van de btw aftrekken, dus dat is weer gunstig.

Vaak zijn youngtimers marge-auto’s

Een btw-auto is een auto die zakelijk wordt aangeschaft. Als ondernemer kun je de btw hier van terugvorderen bij de Belastingdienst. Koopt een particulier de gebruikte auto, dan wordt dat een marge-auto genoemd. Wanneer je een marge-auto als youngtimer koopt, hoef je geen btw meer te betalen, maar kun je de btw dus ook niet terugvorderen. De meeste youngtimers zijn marge-auto’s.

 

Kortom: een youngtimer op de zaak kan een aantrekkelijke optie zijn. Er zijn wel wat zaken om goed uit te (laten) zoeken. Wij adviseren je graag wat in jouw geval de beste optie is. Neem gerust contact op voor het maken van een adviesafspraak.